Les 3 (11/10/2021): “Het is hun verdiende loon!” of niet? (Chiara)

Deze week kregen we de derde les van het vak “gevangenisstraf als doorleefde realiteit”. We hadden het deze keer over de verschillende doelen die straffen kunnen hebben. Straffen kunnen zo bijvoorbeeld als doel hebben andere mensen af te schrikken om ook misdrijven te plegen of de maatschappij te beschermen tegen mensen die als gevaarlijk worden beschouwd. 

Daarna kwamen we tot de vraag: waarom straffen we eigenlijk? Doen we dit omdat we vinden dat iemand die iets fout gedaan heeft zijn of haar verdiende loon moet krijgen, of doen we dit eerder omdat we bepaalde effecten willen verkrijgen, zoals bijvoorbeeld die afschrikking of die bescherming van de maatschappij? 

De theorie die we in het begin van elke les krijgen, wordt gevolgd door discussies in kleine groepjes. Die groepjes worden vast samengesteld en bestaan uit enkele gedetineerde studenten, enkele Leuvense studenten en een moderator. Elke keer opnieuw verbaast het me hoe goed die discussies op gang worden getrokken, hoeveel medewerking er is van zowel gedetineerde studenten als Leuvense studenten en hoeveel nieuwe inzichten er op tafel worden gegooid. Wij hebben de afgelopen jaren wat theorie gezien over de gevangenis tijdens lessen in de aula’s, maar de praktijk ging toch enigszins aan ons voorbij. 

Dit vak is voor ons dan ook een mooie kans om al die theorie ook eens vanuit een ander perspectief te bekijken. De gedetineerden hebben veel inzicht in het systeem en in wat er beter zou kunnen, en dat zorgt dan ook voor heel interessante gesprekken. 

Wat daar vooral ook fijn aan is, is dat er tijdens die gesprekken een heel rustige en open sfeer hangt. Er worden grapjes verteld, iedereen luistert naar elkaar, er worden vertrouwelijke dingen gezegd, niemand voelt zich onveilig… en dit doet ons beseffen dat gedetineerden ook maar gewoon mensen zijn. 

Mijn verwachtingen voor dit vak lagen hoog, maar zijn tot nu toe meer dan ingelost. Elke week opnieuw vertrekken we enthousiast richting Hasselt, en elke week komen we daar nóg enthousiaster buiten. Echt een geweldige ervaring! 

Chiara

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin
Delen op whatsapp

Gevangenisstraf als doorleefde realiteit

CENTRUM VOOR RELIGIE, ETHIEK & DETENTIE

Elk jaar organiseert het CRED het KU Leuven vak Gevangenisstraf als doorleefde realiteit. Binnen dit unieke project denken gedetineerde en niet-gedetineerde studenten een semester lang samen na over de vraag: wat is een goede straf? Het vak werd in 2020 genomineerd voor de onderwijsprijs van de Evens Foundation

Gevangenisstraf als doorleefde realiteit

CENTRUM VOOR RELIGIE, ETHIEK & DETENTIE

Elk jaar organiseert het CRED het KU Leuven vak Gevangenisstraf als doorleefde realiteit. Binnen dit unieke project denken gedetineerde en niet-gedetineerde studenten een semester lang samen na over de vraag: wat is een goede straf? Het vak werd in 2020 genomineerd voor de onderwijsprijs van de Evens Foundation

r