Een boek rond het werk van Achiel Neys, verschenen bij Universitaire Pers Leuven, geredigeerd door Tom Daems, Pieter De Witte en Geertjan Zuijdwegt
De gevangenis is een totaalinstituut en heeft een fundamentele impact op alle aspecten van het leven. De gekooide mens is niet alleen beroofd van zijn vrijheid, hij wordt ook geconfronteerd met de grenzen van het bestaan.
Vanuit zijn ervaring als aalmoezenier in de Centrale Gevangenis van Leuven, schreef criminoloog Achiel Neys (1943-2013) veelvuldig over de belevings- en zingevingsdimensies van de vrijheidsberovende straf. Zijn teksten hebben vandaag nog niets aan actualiteitswaarde ingeboet. Ze nodigen uit tot debat en reflectie, en illustreren de unieke positie die Neys innam in het debat over de strafuitvoering.
De gekooide mens situeert zich op het kruispunt van criminologie, filosofie, theologie en literatuur. Het bundelt de belangrijkste publicaties van Achiel Neys en plaatst deze in dialoog met de hedendaagse gevangenisrealiteit. Die wordt vertolkt door verschillende deskundigen uit Vlaanderen en Nederland die, ieder vanuit een andere achtergrond, reflecteren op het werk van Neys en de relevantie daarvan voor het leven achter tralies vandaag de dag.
Met een voorwoord door Rik Torfs.
Met bijdragen van:
Achiel Neys † (KU Leuven), Mohamed Ajouaou (VU Amsterdam), Erik Borgman, (Tilburg University), Tom Daems (KU Leuven), Pieter De Witte (KU Leuven), Katrien Lauwaert (KU Leuven), Sonja Snacken (VUB) en Geertjan Zuijdwegt (KU Leuven).